Leer er maar mee leven’ is een boodschap die niemand met chronische pijn wil horen. Eén op de tien mensen heeft langdurig ernstige pijn die veel beperkingen met zich meebrengt. En meestal vinden artsen geen afdoende verklaring op de plek waar de pijn wordt gevoeld.
Wie voelt dat er iets mis is in zijn of haar lichaam, wil begrijpen wat er aan de hand is. Dit boek geeft de broodnodige antwoorden. Wat is er wel degelijk veranderd in het lichaam van mensen met chronische pijn? En hoe ontstaat zo’n verandering? Het brein, als centrale regiekamer van ons lichaam, blijkt een grote rol te spelen. Zonder brein geen pijn.
‘Medisch onvoldoende verklaarde pijn’ kan worden verklaard. Alleen wordt vaak ten onrechte gedacht dat uitleg daarover te ingewikkeld is. Of de behandelaars kennen de uitleg zelf nog niet kennen. Ook voor hen is dit boek nuttig: het biedt tools waarmee zij hun begeleiding kunnen verbeteren.
Naast wetenschappelijke verklaringen worden in dit boek twee zelfmanagementmethodes uitgebreid beschreven: succesvolle activiteitenopbouw bij chronische pijn en succesvolle opbouw van uitgeputte energiereserves.
Drs. Annemarieke Fleming (1974) is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog bij Reade in het cluster Pijn en Gedrag, waar zij patiënten met medisch onvoldoende verklaarde pijn behandelt. Dr. Joke Vollebregt (1954) is als stafarts revalidatie aan hetzelfde instituut verbonden. Ook zij heeft voornamelijk te maken met patiënten met onvoldoende begrepen lichamelijke klachten. In deze aflevering van ‘Koopman op pad’ gaat Roelof met Annemarieke Fleming in gesprek over ‘Pijn & het Brein’.